20+ pytań rekrutacyjnych na stanowisko – PROJECT MANAGER

Rozmowa kwalifikacyjna to kluczowy moment w procesie poszukiwania pracy. Choć tak rozpowszechniona, wzbudza jednak wiele emocji. Aby wypaść jak najlepiej, warto przemyśleć i przygotować odpowiedzi na pytania, które mogą zostać nam zadane.

Z tego powodu przygotowaliśmy 20 pytań rekrutacyjnych, które mogą się na niej pojawić z dodatkowymi informacjami w jakim celu są nam zadawane.

Poniżej przedstawiamy 20 pytań, które mogą zostać zadane na rozmowie kwalifikacyjnej na stanowisko PROJECT MANAGER

1. Jakie jest Twoje doświadczenie zawodowe?

Ważne jest, aby uzyskać jak najwięcej informacji o kandydacie. Wiedza o jego doświadczeniu może okazać się przydatna w pracy. Pracodawca stwierdzi czy pasuje do kultury korporacyjnej firmy. Ponadto, jeśli kandydat krótko pracował w innych organizacjach, to może to świadczyć o braku zaangażowania lub kompetencji z jego strony.

2.Czy pracowałeś wcześniej w tej branży?

Pracownik, który ma spore doświadczenie jako PROJECT MANAGER powinien być skuteczniejszy od pozostałych. Nie potrzeba go szkolić.

3.Jak sobie poradziłeś z trudnym projektem?

To pytanie przenosi rozmowę z teoretycznej na praktyczną. Możesz zobaczyć, jak dana osoba zareagowała na rzeczywiste problemy, co pomaga określić, jak zarządzałaby projektami w Twojej organizacji. To pytanie również pokazuje jak dana osoba kieruje zespołami i radzi sobie z konfliktami. Pytając o trudny projekt, możesz zobaczyć, jak zachowują się, gdy są zmuszeni pracować do granic swoich możliwości.

4.Jaki jest twój styl przywództwa?

Rozmowa o zarządzaniu projektem nieuchronnie prowadzi do dyskusji o stylu przywództwa. Sposobów na prowadzenie jest wiele, a wszystkie mają swoje plusy i minusy.

5.Jaki jest Twój styl komunikacji?

To kolejne klasyczne pytanie, które bezpośrednio wynika z pytania o zarządzanie projektami i przywództwo. Komunikacja to podstawa rozwiązywania problemów i klucz do osiągnięcia sukcesu. PROJECT MANAGER musi nie tylko rozmawiać z członkami zespołu, ale też z interesariuszami czy dostawcami. Każda grupa będzie potrzebować nieco innego podejścia.

6.Kiedy wiesz, że projekt nie idzie po twojej myśli?

Każdy projekt napotyka przeszkodę, ale nie wszyscy potrafią szybko jej przeciwdziałać. Możliwość monitorowania i śledzenia postępów projektu oraz natychmiastowego informowania, kiedy nie spełnia kryteriów ustalonych w fazie planowania, jest prawdopodobnie najważniejszym obowiązkiem PROJECT MANAGERA.

7.Jak reagujesz, gdy nie udało ci się zrealizować projektu na czas ?

Nie wszystko co jest w planach udaje nam się zrealizować w odpowiednim terminie. Grunt, by wyciągnąć z tego odpowiednie wnioski i może nieco zmienić dotychczasową strategię.

8.Jaki jest twój idealny projekt?

Dowiesz się, nad jakimi projektami najchętniej pracowałby twój kandydat. Dzięki temu zrozumiesz, jaki rodzaj pracy go ekscytuje i w jakim może się wyróżniać. Może to pomóc w dopasowaniu PROJECT MANAGERA do odpowiedniego projektu.

9.Czy masz doświadczenie w zarządzaniu budżetem?

PROJECT MANAGER musi być doskonałym planistą i prowadzić zespół do sukcesu. Nieraz wymaga to wkładu olbrzymich pieniędzy. Pytanie czy kwota jakiej potrzebuje nasz kandydat jest współmierna z rezultatami, jakie chce osiągnąć.

10.Czy zarządzałeś zespołami zdalnymi?

Nie wszystkie projekty realizowane są pod jednym dachem. Mając do wyboru bardziej dynamiczne narzędzia do zarządzania projektami i globalną siłę roboczą, wielu może nigdy nie spotkać się z członkami swojego zespołu, przynajmniej w prawdziwym świecie. Ze względu na pandemię coraz więcej firm decyduje się na pracę zdalną. Dobry pracownik musi być na to przygotowany.

11.Jak zarządzasz członkami zespołu, którzy nie wykorzystują w pełni swojego potencjału?

Czasami, bez względu na to, jak wiele należytej staranności włożysz w zebranie wykwalifikowanego i doświadczonego zespołu do projektu, ktoś osiąga gorsze wyniki lub tworzy konflikty. Podczas gdy projekt jest w toku, nie masz czasu na zatrzymywanie się i ulepszanie swojego zespołu. To PROJECT MANAGER musi poradzić sobie z problemem i go rozwiązać. Powinien umieć zmobilizować swoich pracowników, a jeśli trzeba to także ich skarcić.

12.Jak sobie radzisz, gdy jesteś przytłoczony lub masz słabe wyniki?

Każdy ma słabszy dzień, tydzień, miesiąc czy rok. Porażki są naturalną częścią każdej pracy. Ważne, by umieć sobie z nimi radzić i zawsze wychodzić obronną ręką. Różnica między dobrym a świetnym PROJECT MANAGEREM polega na umiejętności monitorowania siebie i proaktywnego reagowania na wszelkie spadki wydajności.

13.Jak pracujesz z klientami, sponsorami i interesariuszami?

Dobre relacje z partnerami to podstawa każdego biznesu. Rozmowa z kierownikami i interesariuszami wymaga innego podejścia, niż w przypadku zespołów oraz dostawców. Komunikacja jest jak subtelny dotyk, którym uwodzimy naszego rozmówcę.

14.Jakich cech charakteru wymagasz od członków swojego zespołu?

Nasze kompetencje często wynikają z tego jakimi jesteśmy ludźmi na co dzień. PROJECT MANAGER musi wiedzieć kogo potrzebuje i dlaczego. Czy lepszy jest zespół złożony z sympatycznych, towarzyskich osób czy z ludzi, którzy więcej uwagi poświęcają zadaniu, a nie budowaniu relacji z innymi. To wszystko zależy od projektu za jaki jesteśmy odpowiedzialni.

15.Czy szukasz pomocy poza zespołem projektowym?

To pytanie sprawdza pewność siebie, a może i dumę naszego potencjalnego PROJECT MANAGERA. Nie każdy jest gotowy na współpracę poza zespołem. Nie każdy uważa to za słuszne rozwiązanie. Dla niektórych szukanie pomocy poza zespołem jest oznaką braku lojalności, dla innych może być to dowód na elastyczność i zaradność.

16. Czy byłbyś w stanie zacząć od nowa projekt, który był już na zaawansowanym etapie?

Nie ma to jak się napracować, a potem wszystko wyrzucić do śmietnika. Chyba każdy, choćby i w czasach szkolnych, poczuł frustrację z tego powodu. Nasz PROJECT MANAGER musi mieć żelazne nerwy i być gotowy na mozolną pracę.

17. Jaki jest największy błąd, który popełniłeś w projekcie?

Wszyscy popełniają błędy. Twój charakter określa to, jak sobie z nimi radzisz. To pytanie pozwoli Ci najpierw ocenić uczciwość kandydata. Jeśli powiedzą, że nigdy nie popełnili błędu, możesz mieć pewność, że nie są prawdomówni. Kiedy jednak powiedzą ci o popełnionym błędzie, zwróć uwagę, czy biorą za niego odpowiedzialność (to ujawni ich poziom dojrzałości) i oczywiście, jak go rozwiązali.

18. Jak zakończył się Twój ostatni projekt?

Piłkarze często powtarzają – jesteś tak dobry, jak twój ostatni mecz. To samo dotyczy PROJECT MANAGERA. Jeśli wiemy, że swoje ostatnie zadanie zrealizował z nawiązką, to możemy odetchnąć z ulgą. Oznacza to, że nasz kandydat jest na fali wznoszącej i pewnym krokiem sięga po kolejne sukcesy. Jeśli powie, że jego ostatni projekt zakończył się porażką, to przynajmniej jest szczery, a to też cecha przydatna do pracy w zespole. Pamiętajmy też o osobach ambitnych, które zawsze mierzą wysoko i nawet świetnie zrealizowane zadania uznają za porażkę. Podążanie za perfekcją może być dodatkowym motorem napędowym lub zapowiedzią rychłej porażki. Musisz dobrze wyczuć swojego kandydata.

19. Jak ustalasz priorytety zadań w projekcie?

Priorytetyzacja jest ważna. W ciągu jednego dnia będzie więcej pracy, niż można wykonać, więc każdy dobry pracownik będzie musiał określić, co jest kluczowe, a co można pozostawić do zrobienia w późniejszym czasie.

20. Z jakich narzędzi  będziesz korzystać w swojej pracy?

Osoba, która ma natłok obowiązków potrzebuje narzędzi do planowania, monitorowania i raportowania projektu. Jest ich wiele, od prostych po bardziej złożone. To pytanie pokazuje na ile kandydat jest na bieżąco z oprogramowaniami i narzędziami do zarządzania projektami.

Planujesz stworzenie, rozwój działu Digital Marketingu czy całego zespołu E-commerce – zapraszamy do kontaktu z nami – kontakt@digitalx.pl. Pomożemy Ci określić profil osoby, której potrzebujesz, zakres jej obowiązków, umiejscowienie w strukturze, a następnie znajdziemy dla Ciebie odpowiedniego kandydata.